Cilli Köfte Tarifi

1.8.13

Bilmeyenler için söylüyorum, Bursa'da bilyeye ya da diğer adıyla miskete cilli derler. Biz de cillilerle büyüyen bir nesil olarak elbette bu sözü hayatımızın her alanında kullandık, hatta sevdiğimiz yemeklerde bile.:) Küçükken annem bu yemeği yapsın diye dört gözle beklediğimiz zamanlar olurdu, yapınca da sevinçten uçardım, yardım da ederdim ama...Cilli köftenin yanında bir de patates kızartırdı ki, küp küp kızartırdı bir de oh, oh...Yeme de yanında yat ama di mi? Kısacası bu yemek benim için favori...
*
Şimdi gelelim yemeğimize....Her yörede adı farklı olmasına rağmen genelde 'Sulu Köfte' olarak bilinir. Kıymalı, köftemizin sulu halidir de diyebiliriz, ama lezzetine doyum olmaz.

Malzemelerimiz:

Köftesi için:

Yarım kg kıyma
1 avuç pirinç
Bir kaç demet maydanoz
Bayat ekmek içi
Tuz - Karabiber
Un

Suyu için:

6 bardak su
1 adet soğan
1 dolu yemek kaşığı salça
Yarım limon suyu

Yapımı:

Öncelikle önden kaynaması için suyunu ateşe koyuyoruz. Soğanları ince ince kıydıktan sonra iyice kavurup ölmelerini sağlıyoruz ki yemeğin suyunda -sosunda- diri diri ağzımıza gelmesin. Ardından kavrulan soğanlara salçayı ekleyip tekrar kavuruyoruz. 6 bardak suyumuzu ilave ettikten sonra kaynamasını bekliyoruz. Kaynadıktan sonra yarım limon suyunu da sıkıp kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz.


Diğer yanda köftelerimizi yapmaya başlıyoruz. Kıymayı derin bir kaba alıyoruz. Ardından ıslatıp süzdüğümüz bayat ekmek içi ve pirinçlerimizi ekliyoruz. İsteğe göre baharat koyarak tuzunu serpiyoruz.




Kıymamızı yoğuruyoruz.



Yayvan bir kaba biraz un koyuyoruz.

Ardından kıymadan fındık ile ceviz arasında büyüklükte-ki büyüklüğü isteğinize bağlı- parçalar koparıp elimizde yuvarlıyoruz. Ve un dolu kaba atıyoruz.


 İyice sallayarak köftelerin una bulanmasını sağlıyoruz:


Ardından kaynayan suyumuza unlu köfteleri atıyoruz.



Suyun rengi açılıncaya kadar kaynatıp kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.( Suyun rengi undan dolayı hem açılıyor, hem de koyulaşıyor:)

Daha sonra da afiyetle yiyoruz:


Afiyet olsun :)))


Afiyet Olsun :)

Takipte Kalın




hasibecengizkarakuzu@gmail.com

Herkese sevgiler, 

Hasibe ♥️

                                                       





You Might Also Like

3 yorum oku / yaz

  1. Ellerine sağlık, leziz olmuş yemek gerçekten :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel tarif oldu eline sağlık.

    YanıtlaSil

Fikrini paylaşırsan çok sevinirim:)))