Yaprak Sarma Tarifi

26.5.15

Merhabalar,

Salı gününün benim için en güzel anlarından selamlar... Çok şükür evimdeyim ve dinleniyorum :) Umarım sizde de keyifler yerindedir. Bu esnada da sizlerle uzun süredir paylaşmak üzere hazırladığım ve beklettiğim bir yemek tarifini paylaşacağım... Şimdiden keyifli okumalar !

Yaprak sarma yemeğimizi bilmeyen yoktur, ancak ben bu yemeğin özellikle Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetinin nereden geldiğini internette şöyle bir araştırdım ve şuradan ulaşabileceğiniz bilgiler edindim. Gerçekten de bu değişik ve özgün tarifi kimin bulduğunu çok merak ediyorum. Bizler tabi ki annelerimiz ve anneannelerimiz yaparken öğrendik bu tarifi. Yani en azından benimki öyle oldu. Hatta kalem gibi sarmayı da onlardan öğrendik... Şimdi de annemden öğrendiğim bu tarifi sizlerle paylaşacağım... Umarım beğenirsiniz :)

YAPRAK SARMA TARİFİ


Malzemeler

Asma Yaprağı ( 1 kg )

İç Harcı için :

Kırık pirinç
1 adet orta boy soğan
Baharat ( Kekik, Nane, Karabiber, Tuz )
Ev Yapımı Domates Salçası
Su

Üzeri İçin:

Yoğurt
Zeytinyağı
Limon

Yapılışı:

Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım ki biz yaprakları haşlarken soğuyabilsin :) Öncelikle şunu söyleyemeliyim bu harcın iyice pişmesine gerek yok. Soğanları ince ince doğrayıp bir tencereye alıyoruz. Yağda bolca kavurduktan sonra bir kaşık domates salçamızı ekliyoruz pirinçleri de yıkayıp süzüp ekliyoruz. İstediğiniz baharattan istediğiniz miktar ekledikten sonra en son olarak üzerini bir parmak geçecek kadar su ekliyoruz. Orta hararetteki ateşte pirinçler suyu çekene ve harcımız susuz bir hal alana dek pişiriyoruz. Bu aşamada sürekli başında durmanızı tavsiye ederim, hem harç çok çabuk dibini tutuyor hem de çok çabuk yanabiliyor !


İç harcımızı soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra orta boydaki asma yapraklarımızın saplarını koparıp üst üste düzenledikten sonra beşer onarlı olarak kaynar suda 3-5 dakika haşlıyoruz. Fazla bekletmemek önemli zira eriyip gidebilir yaprak. Hemen süzgeç ya da çatal yardımıyla derin bir kaba alıyoruz. 


Daha sonra sarma işlemine başlıyoruz, ben genelde kesme tahtası üzerinde sarıyorum. Yaprakların fazla suyunu sıkıp aşağıdaki şekilde sarıyoruz :))


Evet arkadaşlar, sardıklarımızı yine başka bir tencereye ister altına birkaç yaprak sererek isterseniz de direkt olarak sıralıyoruz. Ben direkt sıralıyorum :)) Annemden gördüğüm şekilde :)




Tencereye yaprakların üstünü bir parmak geçecek kadar su ekliyoruz, bu aşamada yuvarlak dilimlediğiniz limonları da üstüne yerleştirebilirsiniz, ve kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da en kısık ateşte suyu çekene dek ağzı kapalı biçimde pişiriyoruz. Ocaktan almadan beş dakika kadar önce üzerine halis zeytinyağı gezdiriyoruz :)


Veee soğutmadan sıcak sıcak ister üzerine yoğurtla ister yanına yoğurtla servis ediyoruz. Afiyet olsun :))





Daha güzel yemek tariflerinde de görüşmek dileğiyle...


Takipte Kalın




hasibecengizkarakuzu@gmail.com
Herkese sevgiler, 

HC.





You Might Also Like

4 yorum oku / yaz

  1. Çok severim ne güzel her aşamayı resimlemişsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince resimlemeye çalıştım :) Biraz amatör amatör oluyor ya neyse :)) Teşekkür ederim ^:^

      Sil
  2. Tariflerin en güzeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle :))) Yemeklerin şahı bence de :p

      Sil

Fikrini paylaşırsan çok sevinirim:)))