✿ Kitap Elestirisi : Arka Sokaktaki Cinayet : Agatha Christie ✿

10.1.15

Herkese günaydın ^.^

Umarım keyifler yerindedir, olağanüstü erken başlayan bir Cumartesi gününden selamlar :) Bugün ben normalde olduğundan daha da erken kalktığımdan benim için gün yarılandı sayılır aslında :)) Bu güzel tatil gününde ben de sizlerle en son bitirdiğim kitabımın eleştirilerini paylaşmak üzereyim... Dün bitirdiğim bu kitap benim için kütüphaneden aldığım ikinci kısım kitaplarımın en sonuncusuydu... Kendime ödül olsun diye aldığım kitaplardan en çok okumak istediğimi en sona bırakıyorum ki okuma hevesim sönmesin :) Sizlere de bu yöntemi tavsiye edebilirim ^^.  Kütüphaneden en son aldığım dört kitabımı ise okumaya başlamak üzereyim, bu eleştiriyi yazarak hemen başlama niyetindeyim :))
*
Kitabımız, Altın Kitaplar Yayınevi'nden çıkma ve yaklaşık olarak 288 sayfa...


Kitabımızı alma sebebimi beni yakından takip edenler hemen bilecektir ama ben yine de ifade edeyim... Yıl olmuş 2015 ama hala benim okumadığım Agatha Christie kitabı varmış :( Evet, büyük bir hayranı olmama rağmen Agatha'nın tüm kitaplarını okuyamadım henüz, böyle buldukça okumaya gayret gösteriyorum :) Kütüphanenin rafında görünce dayanamadım, hemen kaptım :))
*

Kitabımızın ön kapak tasarımında kitabı okumayanların ilk bakışta anlamadıkları ama ilk olayla birlikte aydınlanan havai fişekler yer alıyor... Görsel açıdan harika olmuş doğrusu, ilgi de çekici :) Gerçi ben alırken daha ziyade kocaman kocaman yazan 'Agatha Christie' kelimelerini görüp de almıştım ya neyse :)) Ama şu da bir gerçek ki; Agatha'nın adının önüne hiçbir kapak resmi geçemez benim için :)  Kitabın arka kapağında ise, kitabın içeriğiyle ilgili yine harika paragraflar yer alıyor. Ve de Agatha'cığımın minicik bir resmi :) Bu arkadaki resimle öndeki kitabın en üstünde yer alan kocaman isim bir klasiktir, her kitapta mevcuttur bu arada :)
*

Kitabımızın konusuna gelecek olursak; aslında bunu da diğer Agatha kitapları gibi bir bütün olarak ele alırsak yanılmış oluruz. Neyse ki arka kapak yazısı bu aşamada imdadımıza yetişiyor.Kitapta birbirinden farklı dört olay var ve her birinde de gizem yüklü olaylar karşısındaki en büyük yardımıcımız sevgili Hercule Poirot'dur :)
*

Aslına bakarsanız bu kitabı rafta görüp aldığımda ilk olarak şaşırmıştım, çünkü genelde Agatha Christie kitapları ince olurlar... Bu gördüğüm en kalın kitabıydı. Bu kadar kalın olmasına hem şaşırdım hem de çok sevindim :)
*

Birbirinden farklı dört olayda da yine Agatha Christie imzasını görmek mümkün. Soğuk İngiliz tavırları, zeka fışkıran Poirot tavırları :) Hikayelerden kısaca bahsedecek olursak, ilk hikayemizde olay arka sokaklardan birinde gerçekleşir. Kitabımız adını buradan almaktadır. İngiltere'de her 5 Kasım gecesi Guy Fawkes isimli bir vatan hainini ifşa etmek amacıyla geleneksel olarak havai fişekler patlatılır, samandan kuklalar ateşe verilirmiş. Ayrıntılı bilgi için lütfen tık tık :) Bu gecede arka sokaklardan birinde bir intihar vakası gerçekleşir. Barbara Allen isimli bir kadın başından kendisini vurmuştur. Ancak şüpheli bir durum gözükmese de kadın solaktır ve sağ şakağından vurulmuştur. Hercule Poirot iş başındadır. İkinci olayda askeri bir toplantının ortasında buluruz kendimizi. Hain bir kadını suç üstü yakalamak amacıyla oynanan bir oyunu açığa çıkarma görevi Hercule Poirot'a düşer. Bu esnada olayı daha da ilginçleştiren ortaya çıkan bir hayalet görüntüsündedir :) Üçünü olayda ise yine bir intihar vakası ele alınır. Ancak kurşun odadaki aynayı tuzla buz etmesine rağmen kurbanın eliyle ters orantıda bir konumdadır. Hercule Poirot gerçeği araştırır. Son olayda ise bir aşk üçgeni yer alır. Kıskanç koca dehşetinin arka planı yine okurları şaşırtacaktır :)
*

Olayların hepsini çok sevdim ancak en çok birinci ve üçüncü olaya kanım ısındı :) Son olayı da çok kısa buldum :(
*

Kitapta olaylar isimlendirilmişti. bunu çok sevdim. İlgi çekici, Agatha stiliydi yine tabi ki :)
*

Kitabın yazı stili bana göre biraz küçük kalmıştı, ya da aslında normal de benim gözlerim diğer kitaba alışınca yeni kitaba adapte olmakta zorlanıyorum...
*

Kitabın dili herkesin okuyabileceği günlük bir dil. Bu açıdan çevirmeni tebrik ederim... Her kesime hitap eden bir kitap olabilir... Ama en çok benim gibi polisiyeyi sevenlere hitap ediyor :)

Polisiye dorukta kitabımızda... Agatha Christie genelde polisiyeyi öne çıkarır ama diğer türleri de araya sıkıştırır. Kimi zaman gerilim, kimi zaman gizem, kimi zaman korku, kimi zaman da romantizm... Son olayda biraz da romantizm içeren bir hava var. Her ne kadar kısa olsa da var yani :)
*

Kitabımız sayfa sayısı itibariyle de güzel, ısrar edilirse bir günde bile bitirilebilecek bir kitap... Ancak yine de ara ara bölüm bölüm okunabilir, bir oturuşta bitirilecek diye zorunlu tutan bir havası yok. Bölümler ve olaylar halinde yazıldığından her oturuşta bir bölüm, her oturuşta bir olay okunabilir :)
*
Kitap inanılmaz sürükleyici ve akıcı. Yeri geldi bir olayı bir oturuşta bitirdim :) Akışa kaptırın kendinizi....
*

Kitapta her sol sayfada Agatha'nın kendi imzası yer alıyordu... Sevdim:)
*

Bol diyaloglu ve bol esrarlı bir kitap. Hercule Poirot her zamanki gibi şahane :) O, her 'Buldum! Şimdi anlıyorum!' dediği zaman ben anlayamadığım için kendime kızdım :) Bazı tahminlerim vardı elbette ama sonuçlar tahminlerimi hep aştı :)
*

Kısacası, polisiye severlere, Agatha Christie hayranlarına, kısa ve hikayemsi kitaplar sevenlere, akıcı, sürükleyici kitaplar severlere, dört farklı polisiyeyi bir kitapta isteyenlere, romantiklere, kısa kitap sevenlere, İngiliz edebiyatı meraklılarına, bol gizem ve gerilim yüklü hikayeler sevenlere gözü kapalı tavsiye edebileceğim bir kitap... Ancak polisiye sevmeyenlere, İngiliz edebiyatından hoşlanmayanlara, uzun ve devam eden romanlar sevenlere, bol diyaloglu kitaplar sevmeyenlere bu kitaptan uzak durmalarını tavsiye ederim :)

 Kitaba puanım: 5

Daha güzel kitap eleştirilerinde de görüşmek dileğiyle...

Takipte Kalın




hasibecengizkarakuzu@gmail.com

Herkese sevgiler, 

HC.

























You Might Also Like

2 yorum oku / yaz

  1. Poirot mu Marple mı? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben her zaman Sherlock Holmes'i sevdim ama sanırım Christie kitapları için Poirot :D

      Sil

Fikrini paylaşırsan çok sevinirim:)))