Kuru Yufka Böregi Tarifi

8.1.15

Herkese kocaman kocaman merhaba ^^

Umarım keyifler yerindedir... Donduran soğuklara uyandığımız bir kış gününden daha, güzel bir Perşembeden daha selamlar sizlere :) Yollar buz halinde, eh bu durumda bize de okullar tatil ^^. Ben de bu güzel tatil gününde sizlerle uzun süredir beklettiğim bir yazıyı paylaşmak için blogumdayım. Bu arada blogumu epey karışık ve karmaşık buluyorum son zamanlarda, daha profesyonel bir dokunuş istiyorum, yakın zamanda değişiklikler görmeniz pekâla mümkün yani :) Şimdiden uyarması benden :)
*
Bugün başlıktan da anlayabileceğiniz üzere sizlerle bu aralar gözdelerimden olan kuru yufkayı ve kuru yufkayla buralarda -yani eşimin memleketinde- yaptığımız börekten bahsedeceğim :) Hakkında bilginiz vardır eminim, genelde mutfakların kış hazırlıklarından biridir kuru yufka... Yazdan veya sonbahardan akrabalar, konu komşular birleşerek bir yerde toplanır ve sırayla yufkaları yapılır... Çocukluğumdan beridir annem komşularıyla yapar kuru yufkayı... Evlendim, şimdi de kayınvalidemlerde akrabalarla birlikte yapıyoruz :) O yüzden benim epey aşina olduğum bir hazırlık kuru yufka... Hatta yufkanın yanında bizim kartalaç dediğimiz ince yufkalardan da yapılarak afiyetle tüketilir... Bir gün sizlerle onu da paylaşmak istiyorum :)
*

Kuru yufka yapımından ve kurutma aşamasından bahsedelim: Un, tuz ve su ile hazırlanan hamur oklava yardımıyla incecik açılır ve sac üzerinde kurutmadan kızartılır... Önceleri genişçe bir bez üzerinde tek tek kurutulduktan sonra üst üste yığılarak bir yerde muhafaza edilir...





Kuru yufkaları ben genelde geniş ve büyükçe bir kutunun içerisinde ağzı açık bir şekilde muhafaza ediyorum. Annem de evde yukarıda bir yerlerde temiz bir tülbente ya da beze sarıp muhafaza ederdi :) Kuru yufkalarla buralarda-eşimin köyü Dereköy'de yapılan meşhur ve oldukça pratik bir börek var... Genelde bu böreği acil durumlarda yapıyorlar, habersiz misafirlerde falan :) Ben de öğrendim, şimdi sıklıkla yapıyorum. Eşime böreğe bayılıyor da :)
İşte size ondan bahsedeceğim biraz...

Börek için istediğiniz kadar yufka kullanabilirsiniz, ama benim ölçüm bire bir ya da ikiye bir... Yani bir kişiye bir yaprak yufka ya da çok açsak ^^ iki yaprak yufka :) Öncelikle genişçe bir yere temiz bir örtü yayıyoruz. Aldığımız yaprakları sudan geçirip -önlü arkalı- bezin üzerinde yaklaşık 5. dk yumuşamasını bekliyoruz :)




Yufkalar suyu içlerine çekip yumuşayana kadar biz de iç harcımızı hazırlayalım. Sizler istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz, ben de eşim de en çok patates -kaşar ya da peynir harcını seviyoruz. Haşlanmış patatesleri rendeleyip -3 tane- içlerine istediğimiz kadar lor peyniri ekliyoruz. İsteğinize bağlı olarak maydanoz da ekleyebilirsiniz ^^



Şimdi artık yufkalarımız da iç harcımız da hazır ve nazır :) Yufkalardan ilk olarak ısladığımız yufkadan başlıyoruz. İç harcını gelişigüzel yufkanın her tarafına yayıyoruz.




Böreğin sırrına geldik. Böreğimizi katlama kısmına... Önce bizden yana olan kısmından içeri doğru yufkanın orta noktasına kadar katlıyoruz.


Daha sonra aynı uygulamayı bir de karşı taraftan yufkanın yeni bitiş yerine kadar yapıyoruz.


Daha sonra yan kanatlara da aynı işlemi uyguluyoruz. Sağ kanadı ortaya kadar katlayıp, sol kanadı üzerine yerleştiriyoruz.



Tüm yufkaları bu şekilde katlayıp hazırlıyoruz...




Tavamızda yağımızı kızdırıp yufkalarımızı arkalı önlü bir güzel kızartıp bir kesme tahtasına alıyoruz.




Her bir yufkayı keskin bir bıçak yardımıyla dört parçaya kesiyoruz.










Vee, böreklerimiz hazırlar... Tek olarak da servis edebileceğiniz bu güzel börekler, afiyetle yenmek üzere hazırlar :) Afiyet Olsun ^^




Daha güzel yemek tariflerinde görüşmek dileğiyle :)

Takipte Kalın




hasibecengizkarakuzu@gmail.com

Herkese sevgiler, 

HC.












You Might Also Like

3 yorum oku / yaz

  1. Ayy beni geçmişe götürdün.Anacığım yapardı bu börekten..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Di mi ? Aslında hepimizin annesi yapardı :))) Ne mutlu bana o zaman :)

      Sil
  2. Bu güzel bilgilendirme için çok teşekkür ederiz, ben de bundan böyle dikkat edeceğim bu püf noktasına...

    YanıtlaSil

Fikrini paylaşırsan çok sevinirim:)))