✿ Kitap Elestirisi : Nöbetçi Zeytin : Salih GÜLEN ✿

9.2.14

Herkese merhabalar...Ben geldim...

Bursa'dan nihayet döndüm ve döner dönmez de epey geç kalmış bir kitap eleştirisine başlamak istedim... Bugün sizlerle Kitap İster Misin'nden gelen ve çoktan gönderdiğim kitaplardan biri olan Nöbetçi Zeytin isimli kitabı paylaşacağım... O halde hemen başlayalım :)

Kitabımız Sütun Yayınları'ndan çıkma bir Salih Gülen kitabı...Kapak tasarımına bakacak olursak; kitabın türünü okuyucuları şaşırtmamak amacıyla en başa yazdıklarını düşünmeden edemedim. Kitabımızın türü evet, hikaye. Altında kitabımızın ismini sade bir şekilde görüyoruz. Kiremit rengine ve o tonlara zaten bayıldığımdan kitabın alt rengini sevdim. Yalnız ortadaki gizemli zeytinli masa üzerinde epey düşündüm. Üzerindeki açılan servislerin kitabın içerisindeki altı hikayeyi simgeleyebileceğini düşünüyorum ama pekala içerisindeki tek bir hikayeyi de simgeleyebilir. Yazarımızınsa oldukça mütevazı bir kişilik olduğu ismini en alta ve görünür görünmez harflerle yazdırmasından anlıyoruz. Kendini değil de oluşturduğu hikayeleri daha önemli gördüğünü düşünüyorum, ve böyle yazarlara bayılıyorum :))

Kitabımızın arka kapağı ise tamamen yazıdan oluşan bir stile sahip. Yazarımızın üslubundaki sıcaklık arka kapak yazısında da görülüyor. Sizi kitaba davet eden mini bir davetiye olarak da görebiliriz bunu. Okuduğunuzda özellikle kitabı daha bir sevebilirsiniz. 

Kısa bir pasaj yazabilirim :

' Nöbetçi Zeytin, akşam ezanı ile eve dönülen günleri, kale taşının üzerinden geçen topun, direğin içine çarpıp gol mü dışına çarpıp 'avut' mu olduğunun tartışıldığı maçları ve modern hayatın alıp gittiği mahalle hayatını, buruk bir tebessümle hatırlayanların 'evet bizdik'  diyerek okuyacağı bir kitap. 

Kitap bittiğinde yüzünüzde asılı kalan tebessümün daim olması dileğiyle...'
*
Kitapla ilgili söylenebilecek tek şey birbirinden güzide hikayelerden meydana geldiği...Her birinin içerisinde kendinizden bir şeyler bulabildiğiniz, bulabileceğiniz hikayeler bunlar...Tebessümün hiç eksik olmadığı bir kitap var elinizde...
*
Özellikle tuğla gibi benzetmesini yapan ve fazla sayfalı kitaplar okumayı sevmeyenler için birebir diyebilirim...Bence okuma yazmayı bilen her yaştan insanın okuyabileceği kadar güzide bir kitap bu..
*

*
Kitabın dili de yine her kesime hitap edebilecek nitelikte. Bu nedenle on yaşındaki bir çocuk da rahatlıkla okuyup feyiz alabilir diye düşünüyorum. Gülmek herkesin hakkı :))
*
Kitapla ilgili olumsuz diyebileceğim pek fazla şey yok ama bir şey var ne yazık ki...Salih bey samimiyetiyle göz dolduruyor ama üslubundaki muhafazakarlık da dikkat çekici. Benim için pek problem olmadı bu durum ama herkesin hoşuna gitmeyebilir...Biraz dikkat edilseydi daha iyi olabilirdi :) Ama kitaptaki hikayelerin samimiyetini aynı zamanda perçinlemiş de diyebiliriz:)) 
*
Salih Beyin üslubunu o kadar sevdim ki başka kitaplarını da zevkle okumak isterim. Edinmeye de uğraşacağım. Böyle samimi ve okuyucuyla direkt bağ kuran kitapları ve tabi ki onların yazarlarını çok ama çok seviyorum :)
*

*
Kısaca şöyle diyebiliriz: Kısa ve ana fikirli hikayeler arıyorsanız bu kitap tam size göre. Okumayı sevmiyor ve ara ara başka dünyalara dalmak istiyorsanız yine tavsiye edilebilir. Tek olumsuzluğu çok çabuk bitiyor olması:))
*
Salih Gülen'i tebrik ederken naçizane bir dilekle sonlandırıyorum yazımı : Salih Bey lütfen siz yazın ! Roman yazın, hikaye yazın, deneme yazın hatta şiir bile yazın...Siz sade yazın...Kimse okumasa bile ben okurum :))

Sevgiler,

Kitaba puanım: 3


Takipte Kalın




hasibecengizkarakuzu@gmail.com
Herkese sevgiler, 

Hasibe ♥️















You Might Also Like

1 yorum oku / yaz

  1. Kitabın adını daha önceden duymamıştım, ilk kez duyuyorum :) Eğlenceliye benziyor...

    YanıtlaSil

Fikrini paylaşırsan çok sevinirim:)))