✿ Kitap Eleştirisi: Senden Sonra Ben - Jojo Moyes ✿

16.11.17

Herkese merhaba!

Yeni yazıdan selamlar :) Bugün sizlerle okuduğum son kitabın yorumlarını paylaşmak istiyorum, ben hemen yeni bir kitaba başlarken sizler de bu kitabı ve yorumlarını okuyor olacaksınız ^^ Hemen başlayalım o halde!

Kitap, benim yine kız kardeşimden yürüttüğüm bir kitap, ikisini de bitirdiğim için çok mutluyum, annemleri ilk ziyaretimde bu kitapları ona geri götüreceğim ki o da okuyabilsin... O nedenle bu iki kitaba geri iade edeceğim için öncelik vermek istedim. Bu ikisini de bu ay okuyarak aradan çıkardım, gerçekten epey mutluyum :))

Kitabımız, Pegasus Yayınları'ndan çıkma ve yaklaşık olarak 450 sayfa...


Kitabın ününü bilmeyen var mıdır bilmiyorum ama kitap Senden Önce Ben'in ikincisi olarak çıktı ve devamı niteliğinde... Kendisi bir zamanlar fırtınalar koparan bir eserdi her ne kadar ben sevmemiş olsam da. O nedenle yazarımız aynı hikayenin devamını yazmış. Ben olsam bu kitabı belki de almazdım ama kız kardeşim almak istedi. Ben de nasiplenmiş oldum yani :)) Şimdi de hemencecik sizlerle paylaşayım dedim.
*
Kitabın ön ve arka kapakları bence tam bir hayal kırıklığı, çok ama çok basit olmuş, özenli bir kitap hissi bulamadım ben açıkçası. Arka kapak metnini sevdim ama, gayet başarılı ve kitaptaki tek ve en önemli olayı bağlantı olarak yansıtabilerek spoi vermemiş :)) Bunun dışında kitabın biçimsel özellikleri ise şöyle: İlk sayfada kitap ismi, ikinci sayfada detay bilgiler, üçüncü sayfada kitap-yazar-çevirmen-yayınevi ismi, beşinci sayfada atıf ile kitaba giriş yapıyoruz. Kitap bölümler halinde otuz bölümden oluşuyor. Kitabın sonunda ise Teşekkür yazısı ile yazarın diğer kitaplarının birer sayfalık tanıtımları yer alıyor.


Kitabın konusu Will'den sonra Louisa'nın hayatı aslında diyebiliriz. Bu bakımdan ilk kitabı okumadan bu kitabı okumamanızı tavsiye ediyorum :) Yani bir şey anlamamanız ve kitaptaki o duygu yoğunluğunu yakalayamamanız olası. Kitabı genel olarak sevdim ama bence gerçekten olmazsa olmaz değil bu kitap ve okumazsanız da birşey kaybetmezsiniz.
*
Kitabın konusunu çok ama çok klasik bulsam da yazarın kalemini ve esprilerini bayağı sevdim, aralarda iyi geldi. Onun haricinde yazarın bu kitaptan önce herhangi bir Türk filmi izleyip izlemediğini merak ediyorum çünkü ancak Türk filmlerindeki gibi absürd bir bağlantı ortaya çıkıyor ve Lou'ya yeniden toparlanması için bir şans veriyor. Kitap boyunca bunu düşünüp durdum.


Kitabın ilk elli sayfasında inanılmaz büyük bir depresyon betimleniyor diyebilirim, o sayfalarda gerçekten yazar beni de hayattan soğutmayı başardı.Sonrasında kitap nispeten daha iyileşiyor. Sonunda toparladığı için gerçekten sevindim yoksa benim için yine sınıfta kalan bir kitap olacaktı.
*
Kitap tahmin edebildiğiniz üzere inanılmaz akıcı, genelde romantik kitapların tamamında olan bir durum bu, kitabı bir iki günde bitirebilirsiniz :) Dili de günlük bir dil, hiç zorlanacağınızı düşünmüyorum. Sadece tam da bu esnada çevirmeni tebrik etmek istedim, inanılmaz uzun cümleleri gayet başarılı bir biçimde çevirmiş ve kitapta da hiç yazım yanlışı görmedim :) Buraya kocaman bir alkış lütfen!


Kitapta tasvirler her ne kadar yetersiz olsa da özellikle karakterlerin fiziksel özellikleri, yine de bu kitapta sorun teşkil etmemiş. Yine sıcak ve absürtlüklerle dolu başka bir hikayeye daha göz atıp inceliyoruz.
*
Kitabı sevmiş olsam da benim keyifle okuduğum bir yazar olamadı malesef, Moyes, gerçekten iki kitabını okuyup bitirmiş olsam da benim tarzıma hitap etmiyor yazdıkları, çünkü bence yazdıklarında umut gerçekten ikinci planda kalıyor, kitap isimleri bile insanda hüzün yaratıyor. Oysa ben bu tarz kitaplar okumayı sevmiyorum. Ben daha çok özellikle romantik kitaplarda dram yerine komediyi tercih edip daha fazla umut vaat eden kitapları seviyorum ve bana daha çok hitap ediyorlar.
*
Senden Sonra Ben'in de devamı gelir mi bilmiyorum ama gelirse bence okurlar özellikle Lou fanatikleri kesinlikle devam etmesini isteyeceklerdir. Yazar gerçekten hoş bir samimiyetle en sonda yazdığı Teşekkür kısmında Lou'nun hikayesinin devam etmesini isteyen okurların sayesinde bu kitabın ortaya çıktığını söylüyor. Belki tekrardan bir devam gelebilir çünkü kitap ucu açık bitti diyebilirim.


Serinin güzel bir seri olduğunu düşünüyorum ancak çok fazla bana hitap ettiğini söyleyemem. Kitap sayfa sayısı olarak da bence gayet yeterli, ne çok sıkacak kadar uzun, ne de çok kısa, bence gayet yeterli olmuş.
*
Bu arada kitabın orijinal kapağını da hiç beğenmedim, aslında bizimkinden genel olarak çok bir farkı da yok. O da olmamış ama :(
*
Kitapta özellikle karakter bolluğu var diyebiliriz, her bir karakter de gayet başarılı seçilmiş ve ben özellikle Hayata Devam Edenler Çemberi çok ama çok renk katmıştı kitaba bunu da unutmamak gerekir. Ama yine bu kitapta da İngiliz soğukluğunu hissediyoruz kesinlikle...
*
En önemli konuyu neredeyse unutuyordum; kitapta Londra'ya ve arka sokaklarına dair inanılmaz noktalara parmak basılmıştı, gerçek Londra'yı görmüş olduk. Özellikle gerçek Londra sokaklarında yaşanan sokak olayları, yaralamalar, gençlerin bulundukları ortam ve o ortamın pislikleri her şey çok ama çok net bir şekilde ve gerçekçi olarak yansıtılmıştı. Cesur bir hareket diye düşünüyorum, ne de olsa biz bugüne kadar hep Londra'yı büyülü sokaklarıyla tanımıştık...


Serinin nasıl devam ettiğini merak ediyorsanız elbette ki okuyabilirsiniz, romantik kitapları sevenlere de tavsiye ediyorum ^^ Eminim ilk kitaptaki Lou'yu tanıyanlar Will'in yokluğuyla nasıl başa çıktığını merak edeceklerdir, eh o zaman en kısa zamanda bu kitabı edinip okumak lazım :))
*
Merak edenler için Senden Önce Ben yorumumu da bırakıyorum: Senden Önce Ben eleştirisi
*
Benim kitaba dair yorum, görüş ve önerilerim işte böyleydi, umarım yazımı bolca keyifle okudunuz :) Yeni yazılarda da görüşelim mi? Yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı ve blogumu sağ üst köşeden takibe almayı unutmayın :) Eğer beni sosyal medyadan da takip ederseniz yeni yazılarımdan ilk haberdar olanlardan olabilirsiniz...


Takipte Kalın





hasibecengizkarakuzu@gmail.com
Herkese sevgiler, 

H. ♥️ 

You Might Also Like

1 yorum oku / yaz

Fikrini paylaşırsan çok sevinirim:)))