✿ Kitap Elestirisi : Balık İzlerinin Sesi : Buket Uzuner ✿

24.3.15

Herkese merhaba ^.^

Yeni bir haftanın ikinci gününde yepyeni bir yazıyla karşınızdayım :) Pazar gününden beridir-daha doğrusu o yazıyı o gün yeğenimiz Derya misafirliğe geleceğinden dolayı aceleye gelmemesi açısından Cumartesi yazmıştım- Cumartesi'den beridir yazı yazmadığımdan yazmayı özlemişim:) Bugün sizlerle en son okuduğum kitabı ve eleştirilerini paylaşacağım. Kütüphane ganimetleri vol. 4'den ödünç aldığım üçüncü kitabımı da bugün itibariyle bitirmiş bulunuyorum hatta son kitabıma başlamış bulunmaktayım. Dilerseniz başlayalım:
*
Kitabımız Remzi Kitabevi'nden çıkma ve yaklaşık olarak 219 sayfa....



*
Kütüphanede görür görmez tabi ki hem kitabın adından hem de yazarın adından dolayı aldım bu kitabı. Buket Uzuner okumayı çok sevdiğim ve her kitabında ayrı şaşırdığım bir yazar. Hayal gücüne de hayranım açıkçası. Bu nedenle buldum mu kaçırmıyorum, hatta en son çıkan Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları Su isimli kitabını da alıp okumuş ve blogumda eleştirmiştim. Okumak için şuraya tıklayabilirsiniz.
*

Kitabın ön ve arka kapağını -Remzi Kitabevi'nden çıkan- çok beğendim, hele arka kapak beni benden aldı. Ön kapaktaki renklerin uyumu ve balık çizimlerini de aynı şekilde beğendim. Ön kapakta kitabın 1993 Yılı Yunus Nadi Roman Ödülü kazandığı da özellikle belirtiliyor. Bu bakımdan alırken insanları motive de etmiyor değil, :)
*


Kitabın konusuna gelecek olursak-ki arka kapak konuyu anlamanıza yardımcı olamıyor malesef- her ülkeden seçilmiş özel burslu bazı kişiler Birleşmiş Milletler Özel Uygulama Programı adı altında BM'nin merkezinde toplanmışlardır. Biz de yola Türkiye'den seçilmiş olan Afife Piri ile çıkıyoruz. Kuzey ülkesinde neler oluyor, bu uygulama aslında nasıl bir uygulama, Afife Piri hayatının yolculuğuna çıkıyor ve bu yolculuk hayatını değiştirecek kararları da beraberinde getiriyor. Merak edenler kitaba buyrun lütfen :)))
*

Evet konuyu kısaca ve açmadan ancak böyle anlatabildim, konu kitabın içinde oldukça evrim geçiriyor ama bunu da eklemeliyim. Ancak burada yazarsam da kitabı okumanıza gerek kalmayacak, kitabı okumadan eleştiriyi okuyan arkadaşlar da tepki gösteriyorlar sonra bu duruma :( O yüzden konuyu üstünkörü geçiştiriyorum. 
*
Kitabın sayfa sayısı az olduğundan okumak oldukça kolay oldu ve de kendisi öykümsü romanlardan.Oldukça akıcı bir kitap olduğunu da ekleyeyim. İki günde bitirdim :))

Buket Uzuner bence daha çok okunması gereken yazarlardan. Öyle bir hayal gücü var ki yazarın... Çok şükür bunları kaleme alıyor da biz de onunla birlikte diyardan diyara koşturuyoruz. Ayrıca kendi hayal gücünüzün artmasına da oldukça yardımcı oluyor bu özgün kitaplar. Mutlaka henüz okumadıysanız yazarın bir kitabını okumanızı tavsiye ediyorum.
*

Bu kitapta da şahane tasvirler, benzersiz duygu anlatımları ve aşkın en güzel halleri yer alıyor. Karakterler öyle akılda kalıcı ki sanırım Jeanne'i, Romain'i, Afife'yi, Brooks'u, Parveen'i, Mösyö G.G.'yi hiç unutmayacağım :)) Özellikle Brooks acayip gerçekçi :)
*

Kitaba başlar başlamaz karşınıza çıkan ve yazarımızın hayatını anlatan kısmı çok sevdim :)
*
Yazarın hayatında da okuduğumuz gibi Buket Uzuner Avrupa görmüş bir yazar. Bu da hayal gücüne epey katkıda bulunmuş diyebiliriz, kitaplarında da bolca görüyoruz bu ayrıcalığı.
*
Kitapta ünlü kişilerin-hatta tarihe damgasını vurmuş kişilerin- isimlerinin tercih edilmesi çok hoş olmuş. Hem onları yad etmiş oluyoruz, hem de hakkında bilinmeyenleri öğreniyoruz. Ayrıca mesela ben Romain Gary'i tanımıyordum, hakkında internetten araştırma yapıp tanışmış oldum :))
*

Kitapta bölümler şöyle yer alıyor: Başlangıç, Asıl Başlangıç, Gelişme, Asıl Gelişme, Son'a Doğru, Asıl Son. Bölüm başlıkları bile bu kadar şahaneyse kitabı siz düşünün. Her bölümün başındaysa balıklarla ve denizle ilgili mühür benzeri semboller yer alıyor. Ünlü sözler eşliğinde.
*


Punto kitabı herkesin okuması için biraz küçük, konu itibariyle de herkesin ilgisini çekecek bir konu olduğunu düşünmüyorum. Bu sebeple konu her kesime hitap etmiyor. 
*

Yine insanları tasvir etmede kendine has bir üslubu ve benzetmeleri var yazarımızın... Örneğin; 'Yalın, hep söylendiği gibi dikkati çekecek denli masum ifadem ve isyanın hüzünle buluştuğu söylenen gözlerimle, onun tamamen tersi bir görüntüm olmalıydı. Sayfa 59.
*
Kitapta özellikle son bölümde tasvirler çok yoğun. Gözümde canlandırmakta zorlandım kimi zaman. Sanki yazar tüm kitabın tasvirini sona bırakmış gibiydi, sıkıldım. Ayrıca son bu kadar çabuk gelmemeliydi, Daha yavaş gelişmeliydi olaylar. Özellikle kaçıştan sonrasında olaylar film şeridi gibi geçti gözlerimin önünden.
*

Kitapta anlatılan aşk destansıydı ve aşkın gerçek anlamda hakkını veriyordu.
*
Kitapta yer alan 'normaller' ve 'seçkinler' ibarelerini sevmedim, kendim de normallerin arasında olduğum için midir nedir? :) Ancak bunun gerekliliğini ilerleyen zamanlarda görüyorsunuz.
*

Her bir ünlü karakteri anlatırken karakterin gerçekten alınmış yaşantısından örnekler verilmesi ve bu örnekleri biliyormuşuz gibi anlatması, olayların ortasından başlaması benim gibi bilmeyenleri hem konudan uzaklaştırmış hem de meraklandırmış.
*

Sayfa 96-97'deki parfümle ilgili kısımları çok sevdim.
*
Kitapta bolca felsefe de görüyoruz. Ve yine her Buket Uzuner kitabında olduğu gibi sosyal mesajımızı da vermezsek olmaz. Bunu hem seviyorum hem de çok üstelendiğinde kitabın önüne geçtiğini düşünüp sıkılıyorum.
*
Kitapta bir ütopya anlatılıyor, bu ütopyanın ve seçkinlerin içerisinde olmak istiyorsunuz. Bu açıdan bence kitabın türü fantastik.
*

Kısacası, Buket Uzuner hayranıysanız, bu ilginç ismin kaynağı nereden geliyor merak ediyorsanız, balıklarla ve ütopyalarla ilgili kitaplar okumak istiyorsanız, fantastik öğeler taşıyan kitapları seviyorsanız, kısa öykümsü kitaplardan hoşlanıyorsanız, kısa kitapları seviyorsanız, akıcı hikayeler okumak istiyorsanız bu kitabı mutlaka edinin ve okuyun. Ancak fantastik kitaplardan hoşlanmıyorsanız, kısa kitaplardan sıkılıyorsanız, felsefe ve ünlü kişilerin hayatları pek ilginizi çekmiyorsa bu kitaptan uzak durun derim ben :)

Kitaba puanım: 5


Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları-Su/Buket Uzuner kitap eleştirisi için lütfen tık tık :))

Daha güzel kitap eleştirilerinde de görüşmek dileğiyle...
Sevgiyle Kalın

ve

Takipte Kalın




hasibecengizkarakuzu@gmail.com

Herkese sevgiler,

HC.






























You Might Also Like

0 yorum oku / yaz

Fikrini paylaşırsan çok sevinirim:)))